Radiotherapie en bijwerkingen: Medicinale paddenstoelen tijdens en na een radiotherapie.

maandag 8 juli, 2019

Radiotherapie kan intens en zwaar zijn en doet, net zoals chemotherapie, een aanslag op ons lichaam. Vaak gaat het ook nog om een gecombineerde behandeling van chemotherapie en radiotherapie.

Tijdens de radiotherapie kan oa. Coriolus versicolor de wand van de kankercel toegankelijker maken voor radiotherapie en voor betere resultaten leiden; en gerandomiseerde studie bevestigd dit beeld bij oa. slokdarmkanker.
Een meta-analyse van verschillende studies laat ook zien dat Coriolus versicolor tijdens de radiotherapie voor significante betere resultaten kan leiden bij dikke darm-, borst-, en longkanker. Andere onderzoeken tonen aan dat Ganoderma lucidum tot betere resultaten leidt tijdens de bestraling van ALL (acute lymfatische leukemie). Het verdient de aanbeveling om vóór en tijdens de radiotherapie altijd ‘radiosupport’ te slikken (verkrijgbaar bij de Natuurapotheek te Pijnakker).

shutterstock_1095820520Een meta-analyse van verschillende studies laat ook zien dat Coriolus versicolor tijdens de radiotherapie voor significante betere resultaten kan leiden bij dikke darm-, borst-, en longkanker.

Uiteraard zijn dit enkele voorbeelden van mogelijkheden die medicinale paddenstoelen geven tijdens radiotherapie. Het moge duidelijk zijn dat dit uitsluitend onder medisch toezicht mag plaatsvinden!
Radiotherapie kan vervelende bijwerkingen geven waarvan vermoeidheid de meest voorkomende is. Ook kan radiotherapie bijwerkingen geven op het haar, de huid, de slijmvliezen en de bloedcellen.
Een medicinale paddenstoel die in beeld komt bij vermoeidheid is Cordyceps sinensis. Deze paddenstoel geeft niet alleen een boost aan het immuunsysteem maar zorgt ook voor een verbetering van de conditie. Vooral in combinatie met Ganoderma lucidum komt Cordyceps hierin tot zijn recht. Overigens geeft de combinatie van Cordyceps met Ganoderma ook een impuls aan het herstel op het haar.
Agaricus blazei, Tremella fuciformis en Ganoderma lucidum hebben een gunstige invloed op de huid en slijmvliezen, zowel bij acute bijwerkingen als late bijwerkingen van radiotherapie: vooral Ganoderma heeft een ontstekingsremmende werking op de huid.
Agaricus blazei zorgt voor herstel van de leukocyten en daarmee verhoogd Agaricus blazei de weerstand voor infecties.

 

Ogoshi K, Satou H, Isono K, Mitomi T, Endoh M, Sugita M. Immunotherapy for esophageal cancer. A randomized trial in combination with radiotherapy and radiochemotherapy. Cooperative Study Group for Esophageal Cancer in Japan. Am J Clin Oncol. 1995 Jun;18(3):216-22.

 

Eliza WL, Fai CK, Chung LP. Efficacy of Yun Zhi (Coriolus versicolor) on survival in cancer patients: systematic review and meta-analysis. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2012 Jan;6(1):78-87

 

Kim KC, Jun HJ, Kim JS, Kim IG. Enhancement of radiation response with Ganoderma lucidum extracts in human leukemia. HL-60 cells. Int J Mol Med. 2008 Apr;21(4):489-98.

 

Zaidman BZ, Yassin M, Mahajna J, Wasser SP. Medicinal mushroom modulators of molecular targets as cancer therapeutics. Appl Microbiol Biotechnol. 2005;67:453–68.

 

Torkelson C, Sweet E, Martzen M, et al. Phase 1 clinical trial of Trametes versicolor in women with breast cancer. ISRN Oncol. 2012;2012:251632. Epub 2012 May 30.