Chemokuur en bijwerkingen: Medicinale paddenstoelen tijdens en na een chemokuur.

maandag 8 juli, 2019

Ook tíjdens een chemokuur kunnen medicinale paddenstoelen hun dienst bewijzen. Van een aantal medicinale paddenstoelen is bekend dat zij het overlevingspercentage verhogen als deze in combinatie worden gebruikt met chemotherapie. Lentinan, het polysaccharide van Shiitake, geeft in combinatie met chemotherapie een significant hogere levensverwachting bij recidief en/of uitgezaaide maagkanker*. PSP / PSK, polysacchariden afkomstig van Coriolus versicolor, geeft in combinatie met oa. herceptin een beter resultaat bij de behandeling van HER2 borstkanker.

shutterstock_1043799961Ook tíjdens een chemokuur kunnen medicinale paddenstoelen hun dienst bewijzen.


Agaricus blazei tijdens chemotherapie met oa. taxol of carboplatine verminderd significant chemo-gerelateerde bijwerkingen zónder invloed uit te oefenen op de werkzaamheid van de chemokuur.
Grifola frondosa versterkt het effect van een carmustine-implantaat en verhoogd de werking van chemo’s bij verschillende vormen van kanker. Verder verminderd Grifola frondosa cisplatine-geïnduceerde nefrotoxiteit.
Het verdient de aanbeveling om vóór en tijdens een chemokuur altijd ‘chemosupport’ te slikken (verkrijgbaar bij de Natuurapotheek te Pijnakker).
Uiteraard zijn dit enkele voorbeelden van mogelijkheden die medicinale paddenstoelen geven tijdens een chemokuur. Het moge duidelijk zijn dat dit uitsluitend onder medisch toezicht mag plaatsvinden!
Ná een chemo-kuur kunnen medicinale paddenstoelen veel verlichting geven bij het herstel van de chemokuur. Een combinatie van Ganoderma lucidum en Hericium erinacea kan worden ingezet bij de behandeling van Chemo geïnduceerde Neuropathie (CINP); Cordyceps sinensis komt in beeld wanneer de patiënt extreme vermoeidheid ervaart. De combinatie van Grifola frondosa en Hericium erinacea zorgt voor een betere darmflora en hersteld daarmee het afweersysteem.
Door chemotherapie dalen vaak de leucocyten (leukopenie): Agaricus blazei staat bekend om zijn herstellend vermogen, daarnaast staat Agaricus blazei, bekend om zijn ontgiftende werking op de lever.

 

Nakano H, Namatame K, Nemoto H, Motohashi H, Nishiyama K, Kumada K. A multi-institutional prospective study of lentinan in advanced gastric cancer patients with unresectable and recurrent diseases: effect on prolongation of survival and improvement of quality of life. Kanagawa Lentinan Research Group. Hepatogastroenterology. 1999;46:2662–2668.

Zhao L, Xiao Y, Xiao N. Effect of lentinan combined with docetaxel and cisplatin on the proliferation and apoptosis of BGC823 cells. Tumour Biol. 2013 Jun;34(3):1531-6.
Ina K, Kataoka T, Ando T. The use of lentinan for treating gastric cancer. Anticancer Agents Med Chem.Jun 2013;13(5):681-688.

Morimoto, T, Ogawa, M, Orita, K. Postoperative adjuvant randomised trial comparing chemoendocrine therapy, chemotherapy and immunotherapy for patients with stage II breast cancer: 5-year results from the Nishinihon Cooperative Study Group of Adjuvant Chemoendocrine Therapy for Breast Cancer (ACETBC) of Japan. Eur J Cancer. 1996 Feb; 32A(2):235–42..

Zaidman BZ, Yassin M, Mahajna J, Wasser SP. Medicinal mushroom modulators of molecular targets as cancer therapeutics. Appl Microbiol Biotechnol. 2005;67:453–68.

Torkelson C, Sweet E, Martzen M, et al. Phase 1 clinical trial of Trametes versicolor in women with breast cancer. ISRN Oncol. 2012;2012:251632. Epub 2012 May 30.