Welvaartsziekten: …ziek van welvaart… Kunnen medicinale paddenstoelen een antwoord zijn?

zondag 3 maart, 2019

Inleiding.

Al decennialang zien wij in de westerse wereld de levensverwachting van de mens stijgen: was rondom 1900 de gemiddelde levensverwachting nog 44 jaar, heden ten dagen gaan we richting 82 jaar!  Welvaart, welzijn en grote medische vooruitgang liggen ten grondslag aan deze ontwikkeling. Toch heeft deze ogenschijnlijk mooie ontwikkeling een schaduwzijde: welvaartsziekten.

Obesitas, burn-out, diabetes type 2, hypertensie, cardiovasculaire aandoeningen, verhoogd cholesterol, atherosclerose: als een epidemie overschaduwen deze aandoeningen onze gezondheid. En niet alleen bij de ouder wordende mens, ook jonge mensen krijgen steeds vaker met deze “beschavingsziekte” te maken.

Er is veel aandacht voor deze welvaartsaandoeningen en vanuit de reguliere gezondheidszorg wordt hoog ingezet om toename van deze aandoeningen een halt toe te roepen.

Behandeling van welvaartsziekten begint aan de basis, verandering van lifestyle.

Daarnaast zijn er regulier tal van behandelmethoden welke gericht zijn op preventie van welvaartsaandoeningen of uitsluitend op symptoombestrijding.

Dit boekje benoemd de meest voorkomende welvaartsziekten en laat zien wat therapie met medicinale paddenstoelen, de zgn. mycotherapie, daarbij kan betekenen

evolution-of-man-apes-to-fat-slops

Welvaartsziekten, het woord zegt het al: ziek van welvaart….

De verworvenheden van onze moderne maatschappij hebben de gezondheid van de mens sterk verbeterd. Aandoeningen uit het verleden, waaraan mensen en kinderen vroegtijdig stierven, zijn door een uitgekiend vaccinatieprogramma de kop ingedrukt en ondervoeding is al helemaal niet meer van deze tijd. En met de komst van antibiotica kon de mensheid eindelijk een vuist maken tegen bacteriële infecties.

Deze ‘verbeterde’ leefomstandigheden, deze welvaart, eist zijn tol. En dat is niet vreemd want wij kunnen beter spreken over ‘gewijzigde’ leefomstandigheden.

Welvaartsziekte is een luxeprobleem. Een ziekte is een welvaartsziekte als ze is ontstaan door onze eigen luxe leefomstandigheden. We eten teveel en ongezond, we gebruiken overmatig alcohol, roken is ook nog steeds een issue en voldoende beweging is niet meer zo vanzelfsprekend. De poort naar welvaartsziekten gaat ongemerkt open.

Het blijft niet bij die éne welvaartsziekte. Nadat je bent geconfronteerd met een welvaartsziekte geeft dat vaak aanleiding tot meer aandoeningen. Zo zijn diabetes of obesitas vaak de oorzaak van hart- en vaatziekten en kunnen chronische aandoeningen weer leiden tot stress en depressie.

Welvaartsziekten komen voor binnen alle lagen van de bevolking.

 

Medicinale paddenstoelen: preventie en genezing.

 

shutterstock_1038004912

Lifestyle-coach… dit woord staat sinds kort hoog aan het firmament van de reguliere en complementaire zorg want het beste behandelconcept bij welvaartsziekten is preventie. Ook wanneer zich een welvaartsziekte heeft gemanifesteerd is de inzet van een lifestyle coach vaak een goed begin voor behandeling.   Verdere reguliere behandeling van welvaartsziekten is vaak symptoombestrijding en (langdurig) medicijngebruik om metabolische- en cardiovasculaire processen te reguleren.

Preventie en genezing van welvaartsziekte door medicinale paddenstoelen is een holistische geneeswijze. De ingrediënten van medicinale paddenstoelen geven een boost aan de processen die aan de basis staan van ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Onderzoek onderbouwd het bewijs dat ingrediënten van medicinale paddenstoelen, zoals polysacchariden, een belangrijke taak vervullen binnen de communicatie van verschillende systemen in ons lichaam. Deze polysacchariden, en dan in het bijzonder de bèta-glucanen 1,3 en 1,6, hebben een specifieke samenstelling waardoor zij van invloed zijn op ons immuunsysteem.

De aanwezige antioxidanten in medicinale paddenstoelen verminderen de vrije radicalen in ons bloed door deze te neutraliseren. ‘Radicalen’ zijn agressieve stoffen in ons bloed die schade kunnen geven aan cellen. Antioxidanten kunnen op termijn ziekten zoals kanker en hart-en vaatziekten voorkomen.

Medicinale paddenstoelen zijn in staat om ons lichaam weer in evenwicht te brengen.

Preventief, en als supplement, stimuleren medicinale paddenstoelen de immuunfunctie van ons lichaam wat aanzet tot een gezond lichaam.

 

Diabetes mellitus type 2.

 

shutterstock_1023492343

Diabetes mellitus type 2: wellicht de klassieker on de de welvaartsziekten! Als géén ander is diabetes type 2 het gevolg van onze manier van leven. Diabetes type 2 wordt vooral geassocieerd met koolhydraatrijk eten: toch is de combinatie met weinig lichaamsbeweging, overgewicht en roken de grootste aanzet tot deze welvaartsaandoening. Natuurlijk spelen ouderdom en erfelijkheid een rol maar deze zijn ondergeschikt.  Bij diabetes type 2 reageert ons lichaam niet meer goed op insuline. Insuline is een hormoon wat wordt geproduceerd door de alvleesklier (in de eilandjes van Langerhans). Insuline verzorgt en begeleidt het transport van glucose naar onze lichaamscellen: insuline is het hormoon wat de bloedsuikerspiegel regelt.

Meest voorkomende klachten bij diabetes type 2 zijn veel dorst en vaak plassen, oververmoeidheid, problemen met de ogen, slecht genezende wondjes, kortademigheid en veel last van verschillende infecties zoals blaasontsteking.

shutterstock_744020572Coprinus comatus….

Reguliere behandeling bij diabetes:

Regulier gaat men ervan uit dat diabetes type 1 niet is te genezen: men dient levenslang insuline te gebruiken voor een normale bloedsuikerspiegel.  Bij diabetes type 2 is vooral een gezond voedingspatroon en levenswijze al voldoende.

Medicinale paddenstoelen bij de behandeling van diabetes:

 

  • Coprinus en Grifola. Coprinus en Grifola zijn medicinale paddenstoelen die niet alleen de symptomen aanpakken maar ook de oorzaak van diabetes. Zij hebben niet alleen een positieve invloed op de insulinereceptoren waardoor de glucose beter in de cel kan binnendringen, zij leiden ook tot een significante afname van triglyciriden: een van de veroorzakers van diabetes type 2.

 

  • Cordyceps en Ganoderma. Cordyceps geeft een significante verlaging van de bloedsuikerspiegel en zeker in combinatie met Ganoderma geeft dit op termijn een uitstekende (complementaire) behandeling bij diabetes.

 

  • Auricularia auricula. Auricularia komt vooral bij diabetes type 2 met metabool syndroom in beeld. Auricularia verlaagd zowel het totale cholesterol als triglyciriden en draagt bij aan de regulatie van de insulinereceptoren.

 

Cholesterol.

Verhoogd cholesterol behoord tot een van de vier grootste welvaartsziekten. Cholesterol is een vetachtige stof die binnen ons lichaam noodzakelijk is voor de aanmaak van lichaamscellen en hormonen waaronder testosteron en oestrogeen. Cholesterol wordt aangemaakt in de lever maar een klein gedeelte komt ons lichaam ook binnen door ons voedsel.

Het bloed vervoert cholesterol door het aan eiwitten te binden: deze verbindingen heten lipoproteïnen. We kennen verschillende lipoproteïnen: HDL (Hoge Dichtheid lipoproteïne) en LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne).

Het LDL vervoert het cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam: HDL zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol weer terug naar de lever wordt vervoert.  Cholesterol wat aan het LDL is verbonden noemen we LDL-cholesterol; cholesterol wat aan het HDL is verbonden noemen we HDL-cholesterol.

Het overtollig LDL-cholesterol, wat niet terug gaat naar de lever, zet zich af aan de binnenkant van onze bloedvaten wat vervetting en verkalking (atherosclerose) veroorzaakt. In de volksmond betekend het dat je een “te hoog cholesterol-gehalte” hebt.

shutterstock_730799167Pleurotus ostreatus….

Reguliere behandeling:

Regulier wordt op grote schaal statines voorgeschreven om het LDL-cholesterol kunstmatig te verlagen.

Medicinale paddenstoelen bij te hoog cholesterol.

  • Pleurotus ostreatus. Statines hebben hun oorsprong uit de natuur. Zo behoord polysaccharide Lavostatine, afkomstig van de Pleurotus,  tot de groep geneesmiddelen die de aanmaak van LDL-cholesterol remt.

 

  • Ganoderma en Auricularia auricula. Ganoderma en Auricularia zijn medicinale paddenstoelen die een zeer gunstig effect hebben op het HDL-cholesterol en daarmee het LDL-cholesterol op en natuurlijke manier verlaagd.

 

  • Lentinula edodes (Shiitake) Shiitake is van invloed op de vetstofwisseling. Shiitake bevat o.a. het polysaccharide Eritadenine: dit verhoogd enerzijds het HDL-cholesterol terwijl het anderzijds de afgifte van LDL-cholesterol afremt.

 

  • Coriolus versicolor verhoogd de elasticiteit van de vaatwanden en het heeft een positieve invloed op de werking van de lever wat cruciaal is voor het metabolisme van vet waardoor de afbraak van cholesterol wordt bevorderd.shutterstock_529043161Coriolus versicolor….

 

Arteriosclerose.

Arteriosclerose is de verzamelnaam van een 3-tal aandoeningen waarbij de vaatwand van de slagaderen zich verhard: Atherosclerose, aderverkalking, is de meest voorkomende vorm van arteriosclerose.

Atherosclerose, aderverkalking, ontstaat door vetophoping in de slagaderen en bloedvaten.

Deze vetophoping kan de vaatwand beschadigen waardoor dikke plaques en vetknobbels ontstaan die de holte van deze

bloedvaten smaller maken. Uiteindelijk gaan deze plaques en vetknobbels zich verharden waardoor de bloedtoevoer naar vitale organen minder wordt of zelfs geheel kan blokkeren.

Atherosclerose is een langzaam proces waarbij de symptomen zich zeer geleidelijk, vaak onopgemerkt, voordoen.

Wanneer de bloedtoevoer naar een vitaal orgaan wordt geblokkeerd doen zich ernstige symptomen voor zoals een beroerte of een coronaire hartziekte. Ook een aneurysma kan een gevolg zijn van atherosclerose.

Reguliere behandeling:

Preventie staat bovenaan. Gezondere leefstijl, stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten is een eerste voorwaarde om het proces van atherosclerose tegen te gaan. Atherosclerose is een proces wat niet is terug te draaien: uitsluitend medicatie om het proces af te zwakken en het verlagen van de cholesterol in het bloed kunnen stabiliteit geven.

Naast statines om de cholesterol te verlagen worden ook bloedverdunners en antistollingsmedicatie voorgeschreven.

Bij ernstige complicaties kan operatief worden ingegrepen.

Medicinale paddenstoelen bij de behandeling van  arteriosclerose.

Het gebruik van medicinale paddenstoelen bij arteriosclerose is afhankelijk van de aanwezige risicofactoren.

  • Shiitake. Een van de belangrijkste medicinale paddenstoelen bij arteriosclerose! Eritadenine en choline, 2 belangrijke ingrediënten van  Shiitake, versterken de wand van de bloedvaten en hebben een zeer gunstige invloed op het calcium-metabolisme. Shiitake kan, in het gunstigste geval, calciumafzetting op de vaatwand doen afnemen.

 

  • Auricularia auricula. Auricularia is in beeld vanwege zijn ontstekingsremmende stoffen, zijn helende werking op beschadigde vaatwanden en zijn gunstige invloed op het cholesterolnivo. Auricularia verminderd de kans op trombose en beroerte.

 

  • Ganoderma lucidum. Ganoderma verminderd de risicofactoren die ontstaan bij arteriosclerose en beschermt de wand van de bloedvaten als deze zijn beschadigd. Ganoderma heeft een ontstekingsremmende invloed waardoor de kans van plaques afneemt.

 

Peter van Ineveld

Therapeut medicinale paddenstoelen bij Althera

https://althera.nl
ineveld@gmail.com

Correspondentie-adres:
IJsselkade 36
8261CA  KAMPEN
Tel. 06.23168662