Met de komst van de winter start ook het hoogseizoen voor verkoudheid en griep……

zondag 23 november, 2014

Zoals altijd met het vallen van de blaadjes start ook het hoogseizoen voor verkoudheid en griep……… we gaan weer snuiten, niezen en hoesten. Al deze symptomen zijn typisch een gevolg van een ontsteking van de bovenste luchtwegen.

Krijgen we daarnaast óók nog last van hoofdpijn, vermoeidheid en koude rillingen dan hebben we het al snel over griep. Gelukkig blijft het in de meeste gevallen bij een lichte griepinfectie of een zware verkoudheid. Maar het kan ook anders uitpakken. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 820.000 mensen de griep en daarvan sterven er (volgens de Gezondheidsraad) ongeveer 2000 mensen aan de gevolgen ervan.

Verkoudheid of griep….. het is en blijft een virusinfectie.

Er zijn vele pathogenen: ziekteverwekkers van biologische oorsprong. Een aantal daarvan, het Rhinovirus en Influenzavirus, liggen ten grondslag aan verkoudheid en griep. Overdracht vind altijd plaats via de lucht dmv. hoesten en niezen. Wat zij beiden als gemeenschappelijke eigenschap hebben is dat ze beiden enorm snel kunnen muteren, veranderen.

Veel mensen verwarren de gewone verkoudheid met griep. Van griep ben je meestal ernstiger ziek dan van een verkoudheid. De symptomen van een verkoudheid verdwijnen in het algemeen ook sneller en complicaties zoals een longontsteking komen slechts zelden voor.

Griep onderscheidt zich van een verkoudheid doordat de klachten in een zeer korte tijd sterk toenemen. Je voelt je binnen een paar uur doodziek. Je krijgt plotseling hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn over je hele lichaam en heftige, droge hoest. Je hebt totaal geen eetlust meer en je voelt je ontzettend moe, slap en ziek. Je bent zweterig, verhit en je krijgt een loopneus. De pijn en koorts zijn het gevolg van de reactie van het lichaam op de aanval van het griepvirus. Het lichaam probeert de aanval af te slaan en dat kost veel moeite.

Een krachtig en sterk immuunsysteem is onze beste bescherming!

Voor een sterk en goed immuunsysteem kun je met een gezonde levensstijl al veel bereiken. Maar, in deze tijd van de vallende blaadjes en naderende winter, kan ons immuunsysteem best wat extra gebruiken……… bijvoorbeeld de ondersteuning van medicinale paddestoelen.

Medicinale paddestoelen, door de natuur gegeven, zijn een effectief instument om ons immuunsysteem een extra boost te geven in deze tijd. Medicinale paddestoelen bezitten een schat aan polysaccharides, Beta-glucanen, vitaminen, mineralen en enzymen; dé bouwstenen voor een gezond en krachtig afweersysteem!

De Coriolus Versicolor is nou typisch zo’n medicinale paddestoel die uitstekend past in dit jaargetijde. Naast zijn bijzondere ingrediënten zoals PSK (Krestin) en PSP, welke bijzonder ondersteunend zijn voor ons afweersysteem, heeft deze paddestoel ook nog hele sterke antivirale en antibacteriële eigenschappen.

Deze Coriolus Versicolor werkt niet alleen preventief tegen allerlei infecties maar ook voor een snel herstel van uw verkoudheid of griep.

Naast deze Coriolus Versicolor zijn ook de Reishi en Cordyceps medicinale paddestoelen die passen binnen het koude jaargetijde. Naast hun positieve werking op ons afweersysteem staan zij beide bekend om hun anti-inflammatoire werking. Ook hebben beide een versterkende werking op de bovenste luchtwegen en de longen

Zoals altijd wens ik u veel nieuwe inzichten voor uw welzijn en gezondheid!

Peter van Ineveld,

Therapeut bij Althera