Veelgestelde vragen

Hoe werken medicinale paddestoelen?

Alle medicinale paddenstoelen bevatten polysacchariden (Beta-glucanen), oligosacchariden en sterolen. Polysacchariden en oligosacchariden zijn meervoudige koolhydraadverbindingen die van grote betekenis zijn voor ons lichaam en immuunsysteem. Sterolen hebben een een zeer gunstige invloed op cholesterol van ons lichaam: en dan in het bijzonder de afbraak van het LDL-cholesterol!

Hebben medicinale paddestoelen bijwerkingen?

De door mij voorgeschreven paddestoel-extracten kennen bij voorgeschreven gebruik geen bijwerkingen. Ze bevatten geen giftige stoffen en géén psychotropische bestanddelen (dus u gaat er niet van hallucineren zoals bij zgn. paddo’s) Er is echter een voorbehoud bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven vanwege de (ongeboren) baby. Betreft dit laatste raad ik op dit moment, ter bescherming van het kind, het gebruik van medicinale paddestoelen door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven af.

Waar komen deze medicinale paddestoelen vandaan?

Medicinale paddestoelen worden speciaal gekweekt in een daarvoor bestemde omgeving: dat garandeert niet alleen de zuiverheid van de paddestoelen maar ook de kwaliteit. Net zoals met wijn speelt de kweekmethode, omgeving en de ondergrond een grote factor bij de kwaliteit van de medicinale paddestoelen. Uit deze medicinale paddestoelen worden de extracten gehaald die van belang zijn voor de therapie. Deze extracten worden in verschillende doseringen in een tabletvorm of capsule aangeboden. De door mij voorgeschreven suplementen zijn van een gecontroleerde productie en van de hoogste kwaliteit.

Hoe worden ze toegediend?

Vroeger werden medicinale paddestoelen toegediend volgens het zgn. ‘heetwater-principe’: middels heet water werden de extracten uit de paddestoelen getrokken en opgedronken. Sinds ongeveer 30 jaar zijn we in staat de relevante extracten en componenten uit de paddestoelen te isoleren en deze in capsule- en tabletvorm toe te dienen.

Kunnen medicinale paddestoelen worden gebruikt naast regulier medicijngebruik?

Medicinale paddestoelen kunnen worden gebruikt naast reguliere medicijnen. Toch is er een voorbehoud wanneer u immuunremmende medicijnen gebruikt (zoals bijv. Imuran, Neoral en Solumedrol). Niet alle medicinale paddestoelen kunnen naast deze immuunremmende medicijnen worden gebruikt. Dit is ook het geval bij het gebruik van sommige bloedverdunnende medicijnen.
Tijdens de zéér uitgebreide anamnese in mijn praktijk komen al deze aspecten ter sprake.

Kunnen medicinale paddestoelen ook worden gebruikt bij cognitieve aandoeningen?

Ervaring en onderzoek heeft uitgewezen dat door het gebruik van medicinale paddestoelen significante, dosisafhankelijke verbetering geeft van leren en geheugen. Tevens is er een significante verhoging van de activiteit van antioxidant-enzymen waarvan de activiteit daalt door o.a. het verouderingsproces. De structuur van de hippocampus, een hersengebied waar degeneratieve veranderingen kunnen optreden, kan sterk verbeteren door het gebruik van een aantal medicinale paddestoelen.

Kunnen medicinale paddestoelen ook worden gebruikt bij Candida Albicans schimmelinfecties?

Maar een klein aantal medicinale paddestoelen zijn bijzonder geschikt bij behandeling van Candida-schimmelinfecties. Het dient daarom ook de aanbeveling niet zomaar zelf te gaan experimenteren met medicinale paddestoelen.

Kunnen medicinale paddestoelen worden gebruikt bij klachten van depressiviteit?

Een aantal medicinale paddestoelen hebben een anti-depressieve werking. Deze medicinale paddestoelen bevatten zgn. Monoamino-oxidaseremmers, oftewel MAO-remmers. Deze medicinale paddestoelen worden alleen maar voorgeschreven in combinatie met een tyramine-arm dieet*. Het dient aanbeveling niet zomaar zelf te gaan experimenteren met medicinale paddestoelen.
(* Een Tyramine-arm dieet is een dieet waarbij producten worden vermeden met een hoog Tyramine gehalte. Dit zijn o.a. oude kaas, div. soorten vlees etc. etc.)