Veelgestelde vragen

Wat doen medicinale paddenstoelen en waarbij gebruik ik het?

De werkzame stoffen in medicinale paddenstoelen bestaan uit essentiële suikers. Deze essentiële suikers zijn de bouwstenen van de zgn.  polysacchariden en Bèta-glucanen.

Polysacchariden en Bèta-glucanen zijn in staat ons immuunsysteem te stimuleren, waardoor het verloop van kanker, infecties en auto-immuunziekten beïnvloed kan worden.

Omdat iedere medicinale paddenstoel zijn eigen unieke combinatie van specifieke stoffen bevat, activeert iedere medicinale paddenstoel het afweersysteem op zijn eigen bijzondere manier.

Een aantal medicinale paddenstoelen hebben een anti- bacteriële en virale werking .

Medicinale paddenstoelen worden voorgeschreven bij:

 • Reuma (RA)
 • Allergieën
 • Auto-immuunziekten
 • Huidaandoeningen
 • Maag- en darmproblemen
 • Verschillende vorm van kanker
 • Bijwerkingen chemo- en radiotherapie bij reguliere kankerbehandeling
 • Neurologische en cognitieve aandoeningen
 • Ziekte van Lyme
 • Ziekte van Crohn
 • Menopauze
 • Candida-infecties
 • Schildklieraandoeningen
 • Prostaataandoeningen
 • etc.

Medicinale paddenstoelen worden ook voorgeschreven voor mensen in een palliatieve fase. Vaak geeft dit een significante verbetering in de kwaliteit van leven.

Hoe neem ik de medicinale paddenstoelen in?

Medicinale paddenstoelen kunnen op verschillende manieren worden toegediend:

 • Tabletvorm
 • Poedervorm
 • HC-vorm (vloeibaar)
 • Tinctuur-vorm

Meestal word de tablet- en de poedervorm toegepast. Algemeen worden deze ingenomen 30 minuten voor de maaltijd. Tabletten kunnen met water worden ingenomen. Medicinale paddenstoelen in poedervorm dienen nauwkeurig -op voorschrift- te worden afgemeten en worden ingenomen met bijv. een smoothie of vruchtensap. Bij voorkeur dienen, tijdens inname, melkproducten te worden vermeden.  Wegens de mogelijkheid op verstopping wordt  geen poedervorm gebruikt bij sondevoeding.

Medicinale paddenstoelen in HC-vorm en tinctuur dienen uitsluitend bij sondevoeding te worden gebruikt in overleg met uw arts of therapeut. Ook gebruik van zetpillen alleen in overleg met arts of therapeut.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Therapeutische toepassing van medicinale paddenstoelen kan milde bijwerkingen geven.

Ook dient u rekening te houden voor interacties in combinatie met (reguliere) medicijnen en kruiden.  (Ga daarom nooit zelf dokteren, maar zoek altijd een arts of therapeut die je begeleidt bij het gebruik van medicinale paddenstoelen.)

Een aantal medicinale paddenstoelen hebben een reinigende werking op de lever. Dit kan betekenen dat sommige onder u de eerste dagen (of zelfs een week) een gevoel van loomheid, lusteloosheid of algehele malaise ervaart. Ook stemmingswisselingen kunnen zich sporadisch voordoen. Doe in dit geval altijd contact opnemen met uw arts of therapeut.

Zeer zelden zijn er bijwerkingen in de vorm van een droge mond en lichte allergische reactie op de slijmvliezen in de neus, keel en mond.

U dient er rekening mee te houden dat uw ontlasting een andere kleur kan krijgen en uw urine de eerste dagen wat meer ruikt.

Indien u een schimmel-allergie of een candida-infectie heeft dient u dit altijd te melden aan uw arts of therapeut: uw medicatie wordt hierop aangepast.

Mag ik medicinale paddenstoelen gebruiken in combinatie met reguliere medicijnen ?

Een aantal medicinale paddenstoelen geven wisselwerking met reguliere medicijnen, cannabis of cannabisolie. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn medicijnen die het reactievermogen verminderen, antidepressiva, immunosuppressiva (o.a bij auto-immuunziekte’s), bloedverdunners, diuretica, antiaritmica en medicijnen die de bloeddruk reguleren zoals ACE-remmers (RAS). Overleg altijd met uw arts of therapeut als u cannabis, cannabisolie, reguliere medicatie, en/of supplementen gebruikt.

Kan ik met medicinale paddenstoelen autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

 • Autorijden? Geen probleem.
 • Alcohol drinken? Medicinale paddenstoelen kunnen de werking van alcohol versterken. Beperk daarom het gebruik van alcohol. Rijd absoluut geen auto als u alcohol heeft gedronken terwijl u medicinale paddenstoelen gebruikt.
 • Alles eten? U mag alles eten
 • Alles drinken? Vermijd melkproducten tijdens de inname en tot 30 minuten vóór en na de inname.

Kan ik medicinale paddenstoelen gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Gebruik geen medicinale paddenstoelen tijdens de zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft. Er zijn te weinig onderzoeken die garanderen dat het geen -tot weinig- invloed geeft op uw (ongeboren) baby.

Extra: Medicinale paddenstoelen in combinatie met cannabis of cannabisolie

Veel patiënten hebben baat bij het gebruik van medicinale cannabis of cannabisolie.

Een aantal medicinale paddenstoelen kunnen wisselwerking geven met cannabis of cannabisolie. De wisselwerking kan klachten geven zoals stemmingswisselingen, loomheid, zwevend gevoel of lichte duizeligheid.

Om de mogelijkheid van wisselwerking uit te sluiten en te beperken worden de volgende richtlijnen geadviseerd:

 • Slik niet de medicinale cannabisolie tegelijkertijd icm. met de medicinale paddenstoelen.
 • Ook andere vormen van cannabisgebruik niet tegelijkertijd innemen of roken icm. medicinale paddenstoelen.
 • Neem de medicinale paddenstoelen tijdens het eten in. In elk geval niet op nuchtere maag
 • Tracht de tussentijd van inname van de cannabisproducten en inname van de medicinale paddenstoelen zo ruim als mogelijk te houden.

Waar komen deze medicinale paddenstoelen vandaan?

Alle medicinale paddenstoelen, met uitzondering van Chaga en Coriolus, zijn van industriële afkomst (Farmaceutische industrie). Medicinale paddenstoelen worden speciaal gekweekt in een daarvoor bestemde omgeving: dat garandeert niet alleen de zuiverheid van de paddenstoelen maar ook de kwaliteit. Ook worden veel medicinale paddenstoelen gekweekt-geproduceerd op basis van Liquid fermentation (bijv. Cordyceps). Net zoals met wijn speelt de kweekmethode, omgeving en de ondergrond een grote factor bij de kwaliteit van de medicinale paddenstoelen. Uit deze medicinale paddenstoelen worden de extracten gehaald die van belang zijn voor de therapie. Deze extracten worden in verschillende doseringen in een tabletvorm of capsule aangeboden. De door mij voorgeschreven supplementen zijn van een gecontroleerde productie en van de hoogste kwaliteit.

Kunnen medicinale paddenstoelen ook worden gebruikt bij cognitieve aandoeningen?

Ervaring en onderzoek heeft uitgewezen dat door het gebruik van medicinale paddenstoelen significante, dosisafhankelijke verbetering geeft van leren en geheugen. Tevens is er een significante verhoging van de activiteit van antioxidant-enzymen waarvan de activiteit daalt door o.a. het verouderingsproces. De structuur van de hippocampus, een hersengebied waar degeneratieve veranderingen kunnen optreden, kan sterk verbeteren door het gebruik van een aantal medicinale paddenstoelen.

Kunnen medicinale paddenstoelen ook worden gebruikt bij Candida Albicans schimmelinfecties?

Een aantal medicinale paddenstoelen zijn bijzonder geschikt bij behandeling van Candida-schimmelinfecties. Het dient daarom ook de aanbeveling niet zomaar zelf te gaan experimenteren met medicinale paddenstoelen.