Kanker… en wat nu?

Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 100.000 mensen te horen dat zij kanker hebben. Dat zijn pakweg 2000 mensen per week wiens leven vanaf dat ogenblik op z’n kop staat. Een emotionele achtbaan. Alle fundamenten onder het leven lijken op dat moment alleen nog maar drijfzand te zijn.

Kanker… en wat nu? Je kunt het zelf nog maar amper bijbenen, jou omgeving reageert geshockt en komt met veel medeleven en tal van oprecht goede adviezen. Google, internet, kanker.nl: je wilt écht alles weten over de ‘kanker’die vanaf dat ogenblik jou leven geheel in z’n greep heeft: er is geen minuut op de dag dat je er niet aan denkt.  En voordat het écht bij je is binnengekomen zit je in de grote molen van de reguliere zorg. Een zorg die overigens goed is. Daar zitten mensen met passie en kennis. Met de huidige wetenschap en techniek wordt véél bereikt.

Maar er wordt ook veel niet bereikt.

En daar begint voor veel mensen, en wellicht ook voor jou, de zoektocht naar genezing, naar stabilisatie, naar een antwoord. Deze zoektocht sluit de reguliere zorg niet uit, integendeel, een en/en situatie wordt vaak een win/win situatie. Combineer de kracht en kennis van de reguliere zorg met de wijsheid van oorspronkelijke en fundamentele geneeswijzen; geneeswijzen die al duizenden jaren hun diensten onomstotelijk hebben bewezen.

Medicinale paddenstoelen: een oorspronkelijke geneeswijze met een groot perspectief.

Medicinale paddenstoelen bij de behandeling van kanker: immunotherapie vanuit de natuur

Toepassing van medicinale paddenstoelen bij kanker kan breed worden ingezet; al dan niet in combinatie met uw reguliere behandeling. Als integrale geneeswijze bij kanker komen vooral de immunostimulerende en anti-tumorale eigenschappen van medicinale paddenstoelen in beeld.

Kern van medicinale paddenstoelen is het stimuleren van uw zelfgenezend vermogen.

Het gebruik van medicinale paddenstoelen sluit uw reguliere behandeling geenszins uit, ook tijdens uw chemokuur of radiotherapie kunnen medicinale paddenstoelen bijzonder waardevol zijn.

Niet-toxische tumortherapie:

Niet-toxische tumortherapie is de behandeling van kanker met natuurlijke middelen en methodes die uw eigen afweer moet versterken: medicinale paddenstoelen zijn hét antwoord op deze vorm therapie! Door de aanwezigheid van belangrijke polysacchariden, beta-glucanen en antioxidanten geven medicinale paddenstoelen de beste basis voor een natuurlijke immunotherapie: door deze vorm van therapie kan de tumor effectiever worden bestreden door uw eigen afweersysteem of kan de gangbare, min of meer giftige, reguliere behandeling beter worden verdragen..

Bij een palliatieve behandeling kunnen medicinale paddenstoelen veel betekenen; zij kunnen uw conditie verbeteren, de bijwerkingen van reguliere behandelingen verminderen en de algemene kwaliteit van het leven verbeteren.

Medicinale paddenstoelen tijdens en na een chemokuur.

Tijdens een chemokuur kunnen medicinale paddenstoelen hun bijzondere diensten bewijzen. Van een aantal medicinale paddenstoelen is bekend dat zij het overlevingspercentage verhogen als deze in combinatie worden gebruikt met chemotherapie. Ook kunnen een aantal medicinale paddenstoelen verlichting geven op de vervelende bijwerkingen die een chemokuur vaak met zich meedraagt. Denk hierbij aan ontstekingen, Chemo geïnduceerde Neuropathie (CINP), geheugen en concentratie-problemen etc.

Ná een chemo-kuur kunnen medicinale paddenstoelen veel verlichting geven bij het herstel van de chemokuur. Zo kan combinatie van medicinale paddenstoelen worden ingezet bij de behandeling van extreme vermoeidheid, een herstel van de darmflora (en daarmee het afweersysteem) en bij een zgn. ‘chemobrein’.
Door chemotherapie dalen vaak de leucocyten (leukopenie): er zijn medicinale paddenstoelen die bekend zijn om hun herstellend vermogen op de leucocyten en daarmee de weerstand tegen infecties.

Medicinale paddenstoelen zijn zgn. adaptogenen. Dat betekend dat zij uw lichaam ondersteunen waarop het reageert bij stress, trauma, angst en vermoeidheid. Medicinale paddenstoelen zijn daarom een must voor elke persoon die een ernstige ziekte heeft zoals kanker en de behandeling daarvan.

Medicinale paddenstoelen tijdens en na radiotherapie.

Radiotherapie kan intens en zwaar zijn en doet, net zoals chemotherapie, een aanslag op ons lichaam. Vaak gaat het ook nog om een gecombineerde behandeling van chemotherapie en radiotherapie.

Tijdens de radiotherapie kunnen medicinale paddenstoelen de wand van de kankercel toegankelijker maken voor radiotherapie en voor betere resultaten leiden; gerandomiseerde studies bevestigen dit beeld bij oa. maagkanker en slokdarmkanker.
Een meta-analyse van verschillende studies laat ook zien dat medicinale paddenstoelen tijdens de radiotherapie voor significante betere resultaten kan leiden bij dikke darm-, borst-, en longkanker. Andere onderzoeken tonen aan dat medicinale paddenstoelen tot betere resultaten leidt tijdens de bestraling van ALL (acute lymfatische leukemie). Het verdient de aanbeveling om vóór en tijdens de radiotherapie altijd ‘radiosupport’ te slikken (verkrijgbaar bij de Natuurapotheek te Pijnakker).
Uiteraard zijn dit enkele voorbeelden van mogelijkheden die medicinale paddenstoelen geven tijdens radiotherapie. Het moge duidelijk zijn dat dit uitsluitend onder medisch toezicht mag plaatsvinden!
Radiotherapie kan vervelende bijwerkingen geven waarvan vermoeidheid de meest voorkomende is. Ook kan radiotherapie bijwerkingen geven op het haar, de huid, de slijmvliezen en de bloedcellen.

Medicinale paddenstoelen hebben een gunstige invloed op de huid en slijmvliezen, zowel bij acute bijwerkingen als late bijwerkingen van radiotherapie.

Medicinale paddenstoelen en kanker: het is maatwerk.

Het therapeutisch gebruik van medicinale paddenstoelen vereist maatwerk. Vaak worden vanuit de reguliere zorg medicijnen voorgeschreven die niet goed samengaan met medicinale paddenstoelen. Denk hierbij aan immuunremmers, ontstekingsremmers, bloedverdunners etc. Veel medicinale paddenstoelen hebben hun specifieke kwaliteiten en toepassing en kunnen, bij verkeerd gebruik, een averechts effect geven of juist de werking van reguliere medicijnen versterken. De stelling “baat het niet, schaad het niet” gaat bij therapeutisch gebruik van medicinale paddenstoelen niet op. Tijdens de anamnese wordt uitgebreid ingegaan op uw huidig medicijngebruik, zowel regulier als complementair.

Een therapeutische toepassing van medicinale paddenstoelen staat niet op zichzelf. De toepassing van medicinale paddenstoelen kan vaak samengaan met een alkalisch dieet of een ontgiftingskuur.

Meten is weten.

Onderdeel van de behandeling is dat u onder controle blijft binnen de reguliere zorg. Het blijft van belang om te zien of de therapie baat heeft. Daarom adviseer ik om tijdens de therapie de tumorwaarden te blijven controleren en waar mogelijk een PET/CT scan of MRI scan te doen.