Medicinale paddenstoelen
Medicinale paddenstoelen (Mycotherapie) zijn binnen de complementaire geneeskunde nog niet zo bekend maar is bezig met een enorme opmars: niet in de laatste plaats omdat zij hun sporen al dik hebben verdiend binnen de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) waar zij al duizenden jaren hun diensten hebben bewezen. Medicinale paddenstoelen bevatten belangrijke polysacchariden, glucanen, tal van mineralen en B-vitaminen welke een belangrijke bijdrage leveren aan behandeling en voorkoming van tal van ziekten en aandoeningen. Medicinale paddenstoelen hebben een zeer positieve invloed op ons immuunsysteem, zijn cel-vernieuwend en kunnen worden toegepast bij chronische aandoeningen, auto-immuunziekten, kanker, huidaandoeningen, allergieën etc.. Groot voordeel van medicinale paddenstoelen is dat zij, bij verantwoord gebruik, geen ongewenste neveneffecten hebben.
Medicinale paddenstoelen: een bewezen alternatief!
Eigenlijk hebben medicinale paddenstoelen niets met alternatieve geneeskunde te maken, integendeel, door hun bijzondere eigenschappen zijn zij voor de Big-Pharma haast de hofleverancier voor nieuwe medicijnen. Er zijn wereldwijd maar liefst 47.500 studies bekend welke de werkzaamheid van medicinale paddenstoelen bevestigen. In Azië wordt Krestin, een product afkomstig van Coriolus versicolor (Elfenbankje) al jaren binnen de reguliere zorg gebruikt bij de behandeling van kanker en is Lovastatine / Mevinoline, afkomstig van oa. Pleurotus ostreatus, de voorloper van de huidige statines. En kijken wij naar de anti-bacteriële eigenschappen van medicinale paddenstoelen: veel vormen van antibiotica hebben hun oorsprong vanuit de fungi.
Een aantal medicinale paddenstoelen uitgelicht:
Coriolus versicolor (Elfenbankje)
Het ons welbekende elfenbankje, de Coriolus versicolor, blijkt veel meer te zijn dan een gewone paddenstoel. De Coriolus is de meest onderzochte – en voorgeschreven – paddenstoel met medische eigenschappen. Dat is niet zo vreemd, want deze paddenstoel heeft heel wat in ‘haar’ mars. Het is verbazingwekkend dat de Coriolus versicolor niet in de reguliere zorg wordt gebruikt, want haar werkzaamheid is ronduit verbluffend! Dit elfenbankje is uitermate geschikt voor de behandeling van auto- immuunziekten, de ziekte van Lyme, bronchitis, maag-, slokdarm-, darm-, borst-, longkanker en hormoongevoelige tumoren. Onderzoek wijst uit dat Coriolus versicolor goed inzetbaar is bij de bestrijding van het HPV-virus, dat indiceert voor baarmoederhalskanker.
Agaricus blazei murill
Van oorsprong een Braziliaanse paddenstoel. Een ‘neef’ van deze paddenstoel is de ons welbekende huis-tuin-en-keuken-champignon (Agaricus bisporus). Deze Agaricus blazei wordt ook wel de amandel-paddenstoel genoemd vanwege zijn specifieke amandelsmaak. Deze champignon behoort tot de meest krachtige immuunsysteem-stimulerende paddenstoelen.
De Agaricus blazei wordt, in combinatie met andere paddenstoelen, toegepast bij o.a allergie, huidaandoeningen en het verbeteren van darmfuncties. Daarnaast is de Agaricus blazei ontstekings-remmens en verlaagd het de cholesterol. Tevens hebben onderzoeken en studies aangetoond dat de Agaricus blazei een sterke antitumor-werking herbergt. In Japan, China en Brazilië is deze paddenstoel dan ook officieel geregistreerd ter behandeling van kanker.
Cordyceps sinensis.
Een buitenbeentje onder de medicinale paddenstoelen. De Cordyceps is een paddenstoel die van oorsprong in China, Tibet en Nepal voorkomt. De Cordyceps groeit op de larve van een mot en qua uiterlijk lijkt hij dan ook op een rups of worm. Het is een medicinale paddenstoel die breed inzetbaar is. Toepassing van de Cordyceps vind vooral plaats bij longaandoeningen, diabetes, cognitieve aandoeningen en verschillende vormen van kanker (oa. borstkanker, blaaskanker en schildklierkanker). Verder is deze paddenstoel libido-verhogend. Ook wordt de Cordyceps ruim ingezet om de bijwerkingen van chemo-therapie, zoals vermoeidheid, te ondervangen. Bij therapeutische toepassing dient men er rekening mee te houden dat Cordyceps vasculair- en hormoongerelateerd is en interacties kan geven met andere (reguliere) medicijnen of kruiden.
Ganoderma lucidum (Reishi)
‘Lingzhi’of ‘Goddelijke paddenstoel der Onsterfelijkheid’: zo klinkt de Japanse benaming van deze bijzondere paddenstoel. En dat is niet alleen omdat hij zo kleurrijk en mooi is, maar ook omdat zijn medicinale potentie een groot spectrum van aandoeningen en ziekten beslaat: ronduit en zwaargewicht! De Reishi wordt ingezet bij o.a. longaandoeningen, huidproblemen, diabetes en allergieën. De paddenstoel wordt tevens toegepast blaas-, prostaat-, darm- en borstkanker en bij leukemie. Daarnaast heeft de Reishi een antibacteriële en antivirale werking. Maar de Reishi komt ook in beeld bij problemen aan de urinewegen, obesitas, neurologische aandoeningen en leverproblemen. Omdat de paddenstoel erg bitter van smaak is, is het aan te bevelen deze in capsule- of tabletvorm in te nemen.
Hericium erinaceus (Pruikzwam)
Een prachtige paddenstoel om te zien…… en niet alleen dat. De Hericium erinaceus is een parasitaire schimmel en komt voor in Noord America, Europa en Azië. Het vruchtlichaam is een eetbare (smaakt naar kreeft) en medicinale paddenstoel en kan herkend worden aan de lange en hangende stekels. De Hericium erinaceus wordt vooral toegepast bij cognitieve en neurologische aandoeningen zoals geheugenverlies, dementie en alzheimer. Daarnaast heeft deze paddenstoel een anti-depressieve werking. Ook is de Hericium erinaceus inzetbaar bij aandoeningen van de maag en slokdarm, ziekte van Crohn, aambeien, en osteoporose.
Lentinula edodus (Shiitake)
De shiitake behoort tot de lekkerste eetbare paddenstoelen in de wereld; hij wordt door velen beschouwd als een delicatesse. Maar deze Japanse lekkernij heeft ook verscheidene medicinale kwaliteiten. Shiitake kan worden toegepast bij diabetes, allergieën, osteoporose, en reumatische aandoeningen. Shiitake is antibacterieel, cholesterolverlagend en heeft een positief effect op het vasculaire systeem. Een zeer actief ingrediënt van de shiitake is het polysaccharide Lentinan. Lentinan speelt een grote rol in de behandeling van HPV-gerelateerde vormen van kanker, zoals vaginale-, penis-, anus- en keelkanker
Inonotus (Chaga)
Inonotus obliquus, beter bekend als Chaga, is een parasitaire zwam die hoofdzakelijk op Berken groeit. Berken groeien uitsluitend in een kouder klimaat zoals in Noord- en Oost Europa, het noorden van Amerika en Rusland: het is dan ook niet verwonderlijk dat Chaga zich thuis voelt in een kouder klimaat.
Chaga is in Rusland, en met name Siberië, al vanaf de middeleeuwen bekend als een krachtige medicinale paddenstoel die bij tal van aandoeningen en kanker kan worden gebruikt. Hier in het Westen kwam de belangstelling voor Chaga door het boek “Kankerpaviljoen” wat Aleksander Solzjenitsyn in 1967 uitbracht en waarin hij schreef over het gebruik van de Chaga als medicijn bij kanker.
Zo gaat het verhaal dat in Siberië de boeren, om geld uit te sparen, vaak Chaga-thee dronken in plaats van koffie en dat daardoor in Siberië haast geen kanker voorkwam…..
Chaga is een harde, en gebarsten, uitstulping die aan de buitenkant zwart is en van binnen helder oranje. De associatie met een kankergezwel is niet zo vreemd: niet alleen vanwege zijn uiterlijk maar ook omdat zijn gastheer, de berk, uiteindelijk aan de Chaga doodgaat.
In 1958 is men in Rusland en Finland begonnen met onderzoek naar de werking van Chaga waaruit wetenschappelijk werd aangetoond dat deze zwam een groot aantal zeer actieve componenten bevat die een antioxidatieve, antitumorale en antivirale werking hebben. Een aantal zeer belangrijke ingrediënten van de Chaga zijn de antioxidanten, bèta-D-Glucanen, polysacchariden, fytosterolen, betulinol en betulinezuur.
Chaga is een zgn. Adaptogeen. Adaptogene planten en paddenstoelen helpen ons lichaam weer in balans te komen. Zo heeft Chaga een zeer gunstige invloed op het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, endocriene systeem en het maag- darmstelsel. Hierdoor kan ons lichaam beter omgaan met stress en negatieve invloeden van buitenaf.
Chaga komt vooral in beeld bij de behandeling van kanker. Zo bezit Chaga de Triterpenen Betulinol en Betulinezuur welke van grote invloed kunnen zijn bij de behandeling van kanker. Chaga kan, vaak in combinatie met andere paddenstoelen, worden toegepast bij huid-, slokdarm-, keel-, darm- en leverkanker. Ook bij uitgezaaide prostaatkanker en botkanker is Chaga een paddenstoel die goed inzetbaar is.
Lees hier meer over medicinale paddenstoelen bij de behandeling van kanker